Bästa tipsen för MEK på högskoleprovet

Bästa tipsen för MEK på högskoleprovet

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

MEK-delen (Meningskomplettering) testar förmågan att förstå och komplettera meningar, samt ditt ordförråd - men vad ska man träna på för att förbättra sitt resultat på denna delen?

I denna artikeln kommer vi gå igenom just detta. Vi kommer ge dig konkreta tips och strategier för att inte bara klara, utan också bemästra denna del av högskoleprovet.

Vad är MEK?

MEK-delen består av korta meningar med en, två eller tre luckor där du ska välja det ord eller de ord som bäst kompletterar meningen. Detta testar din förmåga att analysera innebörden av meningar och förstå sammanhanget.

Ett exempel på en uppgift som du kan stöta på under MEK-delen är:

Ett arkitektoniskt mästerverk utses inte bara av arkitekter, utan även av folk i allmänhet. Om inte annat är turistströmmarna till historiska _____ ett bevis på det. Människor har i alla tider _____ arkitektur, som på många sätt kan sägas vara en konstform.

A) byggnader – genomskådat

B) ruiner – ringaktat

C) monument – uppskattat

D) evenemang – betraktat

Svaret på frågan ovan är C) monument – uppskattat. Men vad kan man göra för att bli bättre på denna typ av frågor?

Nedan går vi igenom våra bästa tips.

Läs fler böcker och nyhetsartiklar

Ett av de bästa sätten att bli bättre på MEK är att läsa fler böcker, nyhetsartiklar och annan litteratur. Det räcker dock inte bara att skumma igenom materialet; utan du behöver också analysera, ställa frågor och reflektera över innehållet.

Här är några konkreta tips:

  • Avkoda nya ord: När du stöter på nya ord som du inte känner till, försök att komma på synonymer till dessa ord för att avkoda dem. Detta bygger ditt ordförråd och förbättrar din förmåga att förstå olika sätt att uttrycka samma idé.
  • Skapa meningar: Använd de nya ord du lär dig i meningar. Skriv gärna orden i flera olika kontexter så att du faktiskt förstår och kan använda det nya ordet.

Öva på eliminera fel alternativ

En stor del att lyckas på högskoleprovets olika delar är inte bara att kunna hitta rätt svar, men också att kunna eliminera fel alternativ.

Det är inte ovanligt att man exempelvis ställs inför nya ord på högskoleprovet, men vanligtvis brukar man eliminera några alternativ vilket ökar chansen att du svarar rätt. Du behöver alltså inte alltid veta svaret, utan ibland kan det räcka att veta vilka svarsalternativ som inte är rätt.

Här är några mer konkreta tips:

  • Använd ledtrådar: Ofta kan en mening ge ledtrådar till vilket ord som passar bäst. Fråga dig själv vilken typ av ord (som t.ex. ett adjektiv, adverb, substantiv) som skulle passa bäst i luckan utifrån meningsstrukturer. Se därefter om du kan stryka något alternativ.
  • Praktisera kritiskt tänkande: Öva på att snabbt bedöma vilka alternativ som är logiskt osannolika eller semantiskt inkompatibla med meningen som helhet. Ibland kan man exempelvis använda sig av suffix eller prefix för att eliminera vissa av alternativen.

Träna med effektiva verktyg

Även om man kommer en lång väg med att läsa böcker, nyhetsartiklar och så vidare, så är det också viktigt att man tränar med effektiva verktyg och drar nytta av det övningsmaterial som finns tillgängligt.

Det går exempelvis att hitta gamla prov på UHR:s hemsida här, men om du vill ha tillgång till smartare verktyg har vi på HP-Portalen också utvecklat flera funktioner för att träna inför högskoleprovet.

Här kommer några tips för att träna effektivt inför MEK:

  • Lär dig från dina misstag: När du ser att du fått fel på en uppgift, gå tillbaka till den efter att du har sett det rätta svaret. Försök sedan att förstå varför det rätta svaret är korrekt och hur du kan lära dig det till nästa gång.
  • Simulera provförhållanden: Använd en timer för att öva under tidspress. Detta förbereder dig för hur det känns att ta provet under verkliga förhållanden och hjälper dig att hantera tiden bättre.

Utforma en studieplan

Vilket är ditt mål under högskoleprovet? Det är en viktig fråga att kunna svara på, så sätt upp mål och därefter en studieplan för hur du ska klara av ditt mål

En studieplan hade exempelvis kunnat inkludera specifika dagar och tider för olika studieaktiviteter, till exempel:

  • Måndagar, onsdagar och fredagar: Fokus på ordförrådsbyggnad med hjälp av appar som HP-Portalen och flashcards.
  • Helger: Läsa böcker och nyhetsartiklar. Skriv ner nya ord som du inte är bekant med och skriv ner dess synonymer, samt skapa nya meningar med det nya orden.